Mooie vakantiefoto’s gemaakt? Of een speciale ervaring vastgelegd? Dan is het leuk om deze uit te printen en op te hangen, bijvoorbeeld in een mooie lijst, als een tastbare herinnering. Het afdrukken van foto’s kun je laten doen, maar je kunt er ook voor kiezen om het zelf te doen. Daarvoor heb je wel een aantal zaken nodig. Ook zijn er een paar aandachtspunten waar je op moet letten.

Wat heb je nodig en waar moet je op letten?

Als je foto's wilt printen, zijn er een paar zaken waar je op moet letten. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet!

Fotoprinter: welke fotoprinter je kiest, hangt af waar je het apparaat precies voor wilt gebruiken. Wil je enkel af en toe of juist vaak foto’s printen? En hoe belangrijk vind je de kwaliteit van de afdrukken? Als je de kwaliteit van de geprinte foto’s belangrijk vind, kun je het beste kiezen voor een fotoprinter met meer dan 4 cartridges. Dit zijn echte fotoprinters. De extra cartridges bevatten dan speciale zwarte inkt of lichte tinten cyaan, magenta en geel, die je foto nog beter laten uitkomen. Daarmee print je gedetailleerde afbeeldingen.

De juiste resolutie: als je een goede kleurprinter in huis hebt, moet je vooral de resolutie in de gaten houden. De resolutie wordt vaak uitgedrukt in dots per inch (dpi) of pixels per inch. Des te hoger het aantal dots per inch, des te beter de resolutie en dus de kwaliteit van de afbeelding is. Kies bij het printen dus altijd voor de hoogste afdrukresolutie die je printer ondersteunt. Selecteer in het afdrukmenu ook voor hoge kwaliteit. Zo krijg je het beste resultaat!

Volle cartridges: als je foto’s gaat printen, wil je graag cartridges die (bijna) helemaal vol zijn. Als je print met cartridges die bijna op zijn, zullen de kleuren namelijk vervagen. Het resultaat valt dan erg tegen, terwijl er waarschijnlijk niets mis is met het bestand of je printer.

Printpapier: het eindresultaat van de afdruk hangt ook van het printpapier wat je gebruikt. Als je dun papier gebruikt zal het resultaat van mindere kwaliteit zijn dan wanneer je kiest voor dikker papier. Voor de beste resultaten gebruik je fotopapier. Dat is stevig papier, voorzien vaan toplaag. Hierbij kan je kiezen tussen glanzend (glossy) en mat fotopapier. Des te dikker het papier, des te mooier het eindresultaat en des te langer de afdruk mee gaat.

Onze favoriete fotoprinters

Canon SELPHY CP1300

De Canon SELPHY CP1300 is een draagbare fotoprinter met Wi-Fi. De printer heeft een compact formaat, maar print alsnog hoogwaardige foto’s met diepe kleuren. De printopdracht verstuur je eenvoudig vanaf je smartphone en de printer doet de rest van het werk. De printer is verkrijgbaar in verschillende kleuren; zwart, wit of lichtroze. Klik hier om de printer te bekijken.

Canon PIXMA PRO-100S

Deze printer is zeker niet de goedkoopste printer, maar wel degene met de beste prijs-kwaliteitverhouding. Dankzij de 8 individuele cartridges print je foto’s van professionele kwaliteit. De Canon PIXMA PRO-100S is dan ook vooral geschikt voor de professionele of hobbyfotograaf. De printer neemt relatief veel ruimte in, maar kan wel weer A3-formaat papier aan. Ook draadloos printen, via je smartphone, tablet of laptop, is mogelijk. Klik hier om de printer te bekijken.

HP ENVY Photo 7830

Op zoek naar een printer die niet teveel kost in gebruik, maar wel mooie foto’s afdrukt? Dan moet je de HP ENVY Photo 7830 hebben; deze print namelijk erg zuinig. Naast prachtige foto’s kun je er ook prima documenten mee printen. Klik hier om de printer te bekijken.