Heb je een nieuwe printer gekocht? Dan wil je natuurlijk zo snel mogelijk gebruikmaken van je nieuwe aanwinst. Maar, voordat je kunt printen moet je de printer toch echt eerst installeren. Heb je dit nog nooit gedaan? Dan kan het een behoorlijke uitdaging zijn om je nieuwe printer aan de praat te krijgen. Waar moet je beginnen, wat heb je allemaal nodig en wat doe je als het niet direct lukt? Geen zorgen, wij zetten alle informatie voor je op een rijtje. Het installeren van een nieuwe printer is makkelijker dan je denkt!

Wanneer je goed voorbereid aan de slag gaat en alle stappen doorloopt kan het installeren van je nieuwe printer eigenlijk niet fout gaan. Er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Allereerst is het belangrijk om te weten wat voor een besturingssysteem je computer gebruikt, we maken hierbij een onderscheid tussen Windows en Mac. Weet je hier niet direct een antwoord op? Over het algemeen kun je dit herkennen aan het merk van je computer. Maak je gebruik van een computer of laptop van Apple? In dat geval gaat het bijna altijd om Mac. Geen Apple maar een ander merk? Dan kun je er vrijwel zeker van zijn dat het gaat om een computer met Windows. Nu je weet welk besturingssysteem je computer gebruikt kun je van start met het desbetreffende stappenplan. Voordat je begint, vergeet niet: een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg dat je de printer, bijbehorende kabels en de handleiding bij de hand hebt. Ook is het handig als je beschikt over een internetverbinding. Wil je de printer installeren op een laptop? Zorg ervoor dat deze voldoende is opgeladen of is aangesloten op de stroom. Je wilt natuurlijk niet dat het installatieproces wordt onderbroken door een lege batterij.

Stappenplan voor Windows

Volg ons stappenplan geschikt voor Windows voor het installeren van een printer op jouw windows computer.

Begin met het installeren van de meegeleverde software. Start het installatieprogramma en volg de stappen, de rest wijst zich vanzelf. Is de printer geleverd zonder bijbehorende software? In de meeste gevallen is dit geen probleem en zal Windows de printer alsnog herkennen wanneer deze wordt aangesloten.

Pak de printer uit en plaats deze in de buurt van de computer die je gebruikt voor de installatie. Sluit de stroomkabel van de printer aan en gebruik de USB kabel om de printer aan je computer of laptop te koppelen. Zet de printer aan. Let op: sluit de printer direct op de computer aan, en dus niet via een USB-hub.

De printer zou nu herkend moeten worden door Windows, het installatieproces start vervolgens automatisch. Het proces bestaat uit meerdere stappen. Wanneer je deze stappen doorloopt en de aanwijzingen volgt zal de installatie succesvol voltooid worden. Is dit het geval? Dan kun je verder naar stap 5. Is het nog niet gelukt? Ga dan eerst naar stap 4.

Lukt het niet om de printer te installeren? In dat geval kun je proberen om eerst het nieuwste stuurprogramma (de driver) van de printer op je computer te zetten. Raadpleeg hiervoor de site van de printerfabrikant. Let op: download niet zomaar iets van een site die je niet kent. Ga vervolgens terug naar stap 3 en probeer de printer opnieuw te installeren.

Heb je het installatieproces afgerond? Tijd om te kijken of alles werkt, hierna is je printer klaar voor gebruik! In het configuratiescherm (control panel) van je computer kun je controleren of de printer succesvol is geïnstalleerd. In dat geval staat de printer in de lijst met apparaten en printers (devices and printers).

Stappenplan voor Mac

Volg ons stappenplan geschikt voor Mac voor het installeren van een printer op jouw Mac computer.

De installatie van je nieuwe printer begint met het installeren van de meegeleverde software. Start het installatieprogramma, doorloop de verschillende stappen en volg de aanwijzingen die worden gegeven. Zit er geen software bij de printer? Geen zorgen, de kans is groot dat je computer de printer uit zichzelf herkent.

Tijd om de printer erbij te pakken! Zet de printer bij de computer die je gebruikt voor de installatie, sluit de stroomkabel aan en koppel de printer aan je computer of laptop via de USB kabel. Zorg ervoor dat je de printer direct aan je computer koppelt, zonder gebruik van een USB-hub. Vervolgens kun je de printer aanzetten.

Als het goed is wordt de installatie, nadat je de printer hebt aangesloten en aangezet, vanzelf gestart. Je MacBook of iMac zal instructies en aanwijzingen geven voor de installatie. Doorloop alle stappen totdat de printer is geïnstalleerd. Heb je het installatieproces succesvol afgerond? Ga dan verder naar stap 5. Is het nog niet gelukt? Volg dan eerst stap 4.

Is het nog niet gelukt om de printer te installeren? In dat geval kun je proberen om eerst het stuurprogramma (driver) van de printer op je computer te installeren. Raadpleeg hiervoor de site van de fabrikant. Let op: download niet zomaar iets van een site die je niet kent en zorg dat je de goede software (voor Mac) kiest. Ga vervolgens terug naar stap 3.

Nadat je het installatieproces hebt afgerond is het tijd om te testen of de printer succesvol is geïnstalleerd. Om dit te controleren ga je in het menu van je MacBook of iMac naar systeemvoorkeuren. Vervolgens kijk je in de lijst met printers en scanners of de printer ertussen staat.

Ons assortiment printers

Heb je nog geen nieuwe printer gekocht, maar ben je dit wel van plan? Neem eens een kijkje tussen ons assortiment. We bieden een ruime keuze aan printers in allerlei soorten en maten. Wat de beste printer voor jou is, dat is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en wensen!