Een printer waarmee je goedkoop kunt printen: wat voor type printer kies je dan? Een inkjet printer, laserprinter, Ecotank printer? Of print je liever met HP Instant Ink? Wij vertellen je graag meer over waar je op moet letten.

De mogelijkheden

Lees hier alles over de mogelijkheden over goedkoop printen.

Inkjet printer. Een inkjet printer is over het algemeen het goedkoopst om aan te schaffen, maar ook het duurst in verbruikt. Inkjet printers gebruiken namelijk, zoals de naam al zegt, inkt cartridges. Deze zijn prijzig en moeten regelmatig vervangen worden. Inkjet printers staat daarentegen wel bekend om de scherpe afdrukkwaliteit en realistische kleurweergave. Als je deze kwaliteiten belangrijk vindt en je printkosten ervoor over, kan je dus zeker overwegen om toch voor een inkjet printer te kiezen.

Laserprinter. Laserprinters worden voornamelijk gebruikt voor kantoor, maar kunnen ook zeker thuis gebruikt worden als je veel documenten af wilt drukken. Laserprinters kosten meer dan inkjet printer, maar zijn goedkoper in gebruik. In plaats van prijzige inkt cartridges, gebruikt dit type printer goedkopere toners. Handig dus als je van plan bent om de printer dagelijks te gebruiken en tegelijkertijd wilt besparen op printkosten.

Ecotank printer. Als je veel print is een Ecotank printer de beste optie. Dit type printer maakt namelijk niet gebruik van cartridges, maar van inkt uit flesjes. Voor zo’n €10 euro koop je een inktfles van 70 mL. Hiermee kun je maar liefst 4500 pagina’s printen! Ter vergelijking: dit kost rond de €140 indien je met cartridges print. Als het inktreservoir leeg is, kun je de inkt zelf aanvullen.

HP Instant Ink. HP Instant Ink is een inkt-abonnement; je betaalt een vast bedrag per maand (gebaseerd op 50, 100 of 300 pagina’s per maand) en HP stuurt automatisch een nieuwe cartridge als die van jou bijna leeg is. Naast handig is Instant Ink ook een stuk voordeliger. Een printplan met 50 pagina’s kost slechts €3 per maand. En kleurafdrukken en zwart-wit afdrukken zijn even duur.

Hierbij moet wel gezegd worden dat als je sommige maanden meer print dan andere, je snel duurder uit bent met dit inkt-abonnement. In de drukke maanden moet je namelijk bijbetalen, terwijl je in de rustige maanden pagina’s overhoudt waar je wel voor betaald. Ook als je veel zwart-wit print ben je duurder uit.