Inkjet printers worden het meest verkocht in Nederland. Grote kans dus dat jij er een hebt of van plan bent om er een te kopen. In dat geval is het handig om te weten hoe een inkjet printer werkt. Wij leggen het je graag uit! Mocht er een keer een probleem voordoen, dan weet je precies welke onderdelen de printer bevat en wordt het makkelijker om de oorzaak van het probleem te achterhalen.

De werking van een inkjet printer in vijf stappen

Zo werkt een inkjet printer!

De data wordt ontvangen via de computer. Dit kan draadloos of via een geheugenkaart.

De rubberen rollers in de printer verplaatsen het papier naar de juiste plek.

Een schuifstang zet de printkop in de juiste positie vlak boven het papier. (De printkop met spuitmondjes wordt regelmatig schoongemaakt door de printer tijdens de automatische reinigingsbeurten. Hiervoor wordt extra inkt verbruikt. Des te minder je print, des te vaker de printer zal reinigen.)

Met elektrische schokjes zorgt de printer ervoor dat de cartridge microscopische druppeltjes inkt op het papier spuit.

De voordelen van een inkjet printer

Een inkjet printer heeft verschillende voordelen ten opzichte van een laserprinter. Zo is een inkjet printer goedkoop in aanschaf en kan het apparaat printen in kleur, scannen en kopiëren. Inkjet printers zijn wel prijzig in gebruik: de inkt cartridges zijn relatief duur en moeten regelmatig vervangen worden. De printers staan daarentegen ook bekend om de scherpe afdrukkwaliteit en realistische kleurweergave.