Heb je een laserprinter of ben je van plan om er een te kopen, maar weet je niet precies hoe deze werkt? Wij leggen het graag aan je uit. Het is namelijk wel handig om te weten hoe je printer werkt. Als er zich dan een keer een probleem voordoet met de printer, dan weet je tenminste welke verschillende onderdelen het apparaat bevat. Als je dit weet is het een stuk makkelijker om het probleem op te sporen en met een beetje geluk kun je het probleem ook nog zelf oplossen. Als er geen monteur aan te pas hoeft te komen, dan kun je hoge reparatiekosten besparen. Ook kun je de levensduur van de printer verlengen, omdat je weet hoe je de laserprinter het beste kunt onderhouden.
Als je het ons vraagt is het dus zeker de moeite waard om je (kort) te verdiepen in de techniek van een laserprinter en de werking van het apparaat. Het komt de levensduur van je laserprinter ten goede én je kunt er geld mee besparen. Dit betekent overigens niet dat je alle technische specificaties en details uit je hoofd moet kennen, hiervoor kun je – wanneer het nodig is – altijd nog de gebruikershandleiding van de laserprinter raadplegen. In grote lijnen is de techniek van elke laserprinter hetzelfde, maar de exacte werking kan per model wel iets verschillen. Wij leggen de basiswerking uit aan de hand van 5 stappen. Mocht je dieper in willen gaan op de techniek van een specifiek model, dan kun je de handleiding erbij pakken. Ben je niet zo technisch ingesteld en vind je het voldoende als je beschikt over de basiskennis op het gebied van laserprinter werking? Dan is onze uitleg precies waar je naar op zoek bent. Simpel én duidelijk uitgelegd in 5 stappen!

Laserprinter werking in 5 stappen

Benieuwd hoe een laserprinter werkt? We leggen het graag aan je uit!

Drum schoonmaken – Allereerst wordt de drum schoongemaakt om eventuele achtergebleven toner van de vorige print te verwijderen. Toner is het poeder waarmee een laserprinter de afdruk maakt. De drum is een van de belangrijkste onderdelen van een laserprinter. Wat dit onderdeel precies is en doet, wordt in de vervolgstappen duidelijk.

Drum opladen – Na het reinigen van de drum – het cilindervormige onderdeel waar de afdruk mee wordt gemaakt – wordt deze met behulp van een spanningsdraad statisch geladen. Deze spanningsdraad wordt de corona of coronadraad genoemd.

De afdruk wordt op de drum ‘gelaserd’ – Met de laserstraal wordt de printinformatie (de gewenste afdruk) op de drum geprojecteerd. De laser bevat monochromatisch gebundeld licht. Op de plekken waar de drum wordt geraakt door het laserlicht, verdwijnt de elektrische lading.

Tonerpoeder wordt op de drum geplaatst – Een laserprinter maakt een afdruk met tonerpoeder, in tegenstelling tot een inkjet printer die vloeibare inkt gebruikt. In deze fase wordt het tonerpoeder langs de drum geleid. Toner is negatief geladen, waardoor het alleen hecht op de plekken waar het laserlicht de drum heeft geraakt.

De afdruk wordt gemaakt – Op de drum bevindt zich nu het tonerpoeder, precies zoals de gewenste afdruk. Een vel papier wordt uit de lade gehaald, positief geladen door de coronadraad en vervolgens langs de drum gerold. Het tonerpoeder wordt van de drum naar het papier overgedragen. De afdruk is nu bijna klaar. Het papier met de losse toner gaat nu langs de fuser, dit is een roller die het papier en de toner verwarmt. Door de hitte van de fuser hecht het koolstofpoeder (de toner) aan het papier. De afdruk is klaar!