De keuze aan papier is behoorlijk uitgebreid. Welk papier je het beste kunt kiezen, dat is afhankelijk van hetgeen waar je het voor gaat gebruiken. Wanneer je op zoek bent naar papier voor het kopieerapparaat op kantoor kom je al snel bij een heel ander soort papier uit dan wanneer je je vakantiefoto’s wilt printen. Wil je meer weten over de verschillende soorten papier, en waar je op moet letten bij het kopen van papier? Lees dan snel verder! Wij hebben alle informatie voor je verzameld, zodat jij altijd de beste keuze maakt.

Voordat we kunnen adviseren welk papier je het beste kunt kopen, leggen we eerst uit welke verschillende eigenschappen van papier een rol spelen bij het maken van een keuze. Allereerst is het van belang om te weten naar welk formaat papier je op zoek bent. In de meeste gevallen is dit A4 of, wanneer je een grote afdruk wilt maken, A3. Houd er wel rekening mee dat A3 papier niet in elke printer past, meer informatie over A3 printers vind je op deze pagina. Vervolgens kun je kijken naar het papiergewicht, dit zegt iets over de dikte van het papier. Voor het afdrukken van foto’s kun je het beste dik papier kiezen, dit geeft het mooiste resultaat. Tot slot heb je nog de keuze uit de verschillende typen papier: glans, halfglanzend, hoogglans, mat of standaard. Voor het printen of kopiëren van documenten is standaard papier over het algemeen prima. Ga je foto’s printen? Denk dan goed na over welk papiersoort het mooiste resultaat geeft. Foto’s met veel kleur zien er het mooiste uit op (hoog)glans papier, tenzij de foto voornamelijk lichte pastelkleuren bevat, dan kun je beter kiezen voor halfglanzend papier. Zwart-wit foto’s komen, in tegenstelling tot afdrukken in kleur, het mooiste uit op mat papier.

Papier voor inkjet of laserprinter?

Niet alleen de eigenschappen van het papier spelen een rol bij het maken van een keuze, ook het type printer dat je gebruikt bepaalt welk papier je het beste kunt kopen. Er wordt namelijk een onderscheid gemaakt tussen papier voor inkjet en laserprinters, dit heeft ermee te maken dat beide printers een eigen afdruktechniek hebben. Een inkjet printer gebruikt vloeibare inkt om je foto’s en documenten af te drukken. Bij een laserprinter daarentegen wordt je afdruk door middel van tonerpoeder op het papier geprint. Bij de inkjet printers, waar vloeibare inkt wordt gebruikt, is het belangrijk dat de inkt niet uitloopt. Om deze reden wordt er bij papier voor inkjet printers een dunne coating aangebracht, dit zorgt er ook voor dat de inkt sneller opdroogt.

Papier voor (kleuren)laserprinters kenmerkt zich door andere eigenschappen. Toner geeft het mooiste resultaat op extra wit, glad en zwaar papier. Gebruik je papier voor een laserprinter in een inkjet printer? Dit is niet aan te raden, aangezien het de kans op uitlopen vergroot. Ook wanneer je kiest voor fotopapier is het belangrijk om te kijken welk papier geschikt is voor een inkjet of laserprinter. Ga je foto’s printen met een laserprinter? In dat geval moet het papier tegen veel warmte kunnen. Fotopapier voor een inkjet printer moet geschikt zijn om een grote hoeveelheid vloeibare inkt te verwerken. Wanneer je een weloverwogen keuze maakt en een papiersoort koopt die geschikt is voor jouw type printer dan hoef je je hier allemaal geen zorgen om te maken!

Volg ons stappenplan

Volg ons stappenplan om tot de beste keuze voor papier geschikt voor jouw print wensen te komen.

De eerste stap om te bepalen welk papier je het beste kunt kopen ligt bij het type printer dat je gebruikt. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen papier voor een inkjet en laserprinter, houd hier rekening mee.

Vervolgens bepaal je welk soort en formaat papier je nodig hebt. Voor documenten gebruik je standaard papier, voor foto’s in kleur (hoog)glans, voor foto’s met lichte kleuren halfglanzend en voor zwart-wit foto’s mat papier.

Nu ben je klaar om een definitieve keuze te maken! Klik op onderstaande button om direct het assortiment printpapier te bekijken. Gebruik de filters en ontdek snel en eenvoudig welk papier je het beste kunt kopen.

Verschillende soorten papier

Nu je weet welke verschillende soorten papier er zijn kun je een weloverwogen keuze maken. Wanneer je rekening houdt met de verschillende eigenschappen van papier en een papiersoort kiest die geschikt is voor jouw printer en de afdruk die je wilt maken dan kan het eigenlijk niet meer fout gaan! Met ons stappenplan bepaal je snel en eenvoudig welk papier je het beste kunt kopen. Natuurlijk is er net als bij ieder ander product nog wel sprake van kwaliteitsverschil. Ongeacht het soort papier waar je naar op zoek bent wil je natuurlijk altijd mooi papier in huis halen met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Wij begrijpen dit en hebben een assortiment samengesteld met kwalitatief goed papier. Mits je de juiste papiersoort voor jouw printer kiest, ben je met onderstaande selectie altijd verzekerd van een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.